Onvruchtbaarheid vrouw

 

We spreken van vrouwelijke onvruchtbaarheid wanneer er een duidelijke reden tot onvruchtbaarheid van het koppel is vastgesteld die typisch is voor het vrouwelijke lichaam. 

Hieronder vallen bv. hormonale oorzaken, anatomische oorzaken, maar ook leeftijd. Typische voorbeelden zijn hormonale stoornissen die ervoor zorgen dat je niet ovuleert (PCO, hypo-hypo,…) of eileiders die niet meer doorgankelijk zijn.

Het is belangrijk te beseffen dat de kans op een gezonde baby afneemt naarmate de leeftijd van een vrouw toeneemt. Er zijn ook factoren die je zelf in de hand hebt (roken, alcohol, onder- of overgewicht) die meespelen in je vruchtbaarheid.

Zo kan je door te stoppen met roken je vruchtbaarheid positief beïnvloeden. En ook een normaal lichaamsgewicht (BMI 19-25) geeft betere zwangerschapskansen dan te laag of te hoog BMI.


Ga naar onvruchtbaarheid mannenBovenstaande informatie omtrent vruchtbaarheid/ fertiliteit is algemeen en mogelijks niet van toepassing voor u. Elke patiënt is anders, maak daarom een afspraak voor individueel advies.