Onvruchtbaarheid man


Bij mannelijke onvruchtbaarheid bedoelt men dat er een mannelijke reden gevonden is als verklaring voor het moeilijker zwanger worden. 

Meestal gaat het dan om een afwijkend spermastaal, maar het kan ook hormonaal of genetisch zijn. In het spermastaal van de man kijkt men naar de hoeveelheid, de beweeglijkheid en de vorm van de zaadcellen.

Een spermastaal wordt als normaal beschouwd als er meer dan 15 miljoen zaadcellen per milliliter zijn, 32% van de zaadcellen bewegen (snel en traag) en 4% normaal gevormd is (acrosoom=hoedje, kop, middenstuk, staart). Komt een spermastaal niet aan deze criteria gaat men die benoemen als oligo= te weinig, astheno=weinig bewegend, terato=vormafwijking.

Afhankelijk van wat juist de afwijking is, zal een behandeling worden voorgesteld. Dit kan intra-uteriene inseminatie (IUI) zijn of in vitro fertilisatie (IVF/ICSI). Een eerste stap naar een betere spermakwaliteit is stoppen met roken!


Ga naar onvruchtbaarheid vrouwBovenstaande informatie omtrent vruchtbaarheid/ fertiliteit is algemeen en mogelijks niet van toepassing voor u.  Elke patiënt is anders, maak daarom een afspraak voor individueel advies.