Ovocytes

Hoeveel eicellen heeft een vrouw?

Een vrouw wordt geboren met haar voorraad aan eicellen. In de baarmoeder van onze mama hadden we massa veel eicellen. Bij geboorte zijn al een heleboel van die eicellen afgestorven. Later, bij de start van onze puberteit hebben we onze reserve eicellen voor onze voortplanting.

Elke maand groeien in de eerste week meerdere follikels een beetje, in de tweede week groeit (normaal gezien)1 follikel verder door tot dominante follikel en ovulatie. De andere follikels die geen signaal hebben gekregen tot verder doorgroeien gaan in atresie, wat zoveel betekent als ‘afsterven’. De eicelreserve kan ingeschat worden in het bloed, aan de hand van FSH en AMH, en op echografie (antrale follikel count).


Eicellen invriezen

Patiënten die hun biologische klok luid horen tikken, kunnen overwegen hun eicellen in te vriezen. Deze kunnen dan op een later moment (oudere leeftijd van de vrouw) gebruikt worden, als het spontaan niet lukt of de vrouw een oudere leeftijd bereikt heeft.

De behandeling om eicellen in te vriezen is vergelijkbaar met de hormonale stimulatie en eicelpunctie voor IVF. Enkele details zijn anders, voornamelijk om OHSS (ovarieel hyperstimulatiesyndroom) te voorkomen en er is niet onmiddellijk een embryoterugplaatsing, dus ook geen luteale ondersteuning, waardoor de menstruatie na 7-10dagen reeds doorkomt, bv.

Later, als je echt ouder bent en de statistische kans op zwangerschap nog feller gedaald is, kan je dan beroep doen op de eicellen die je vroeger hebt ingevroren.

Eicellen invriezen kan natuurlijk ook omwille van medische redenen zoals kanker behandelingen, endometriose,


Ga naar  overzicht fertiliteitsbehandelingen


Bovenstaande informatie omtrent vruchtbaarheid/ fertiliteit is algemeen en mogelijks niet van toepassing voor u. Elke patiënt is anders, maak daarom een afspraak voor individueel advies.