Wat is het PCOS? 


PCOS staat voor poly-cysteus-ovarium-syndroom. De naam spreekt wel over cystes maar eigenlijk zijn het allemaal kleine follikels. PCOS is een algemene aandoening met een weerslag of oorzaak in meerdere organen. Algemeen kan je stellen dat er sprake is van een verhoogde reserve van eicellen met hormonale stoornissen en zo mogelijks ook tot ovulatiestoornissen en metabole stoornissen (bv verstoorde verwerking van suiker door insuline resistentie).

Het is dus wel iets meer dan een gynaecologisch probleem. Mensen met PCOS hebben mogelijks last van een onregelmatige cyclus (door onregelmatige of geen ovulatie), acne, overmatige haargroei (hirsutisme), overgewicht…

Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) heeft meerdere oorzaken, waaronder hyperandrogenisme van de eierstokken en de bijnieren, neuro-endocriene en hypothalamus-hypofyse disfuncties, en perifere insuline-resistentiestoornissen. 

Subfertiliteit is een veel voorkomend symptoom van PCOS, maar ook een van de meest behandelbare!  Ga naar andere vragen over PCOS


Bovenstaande informatie omtrent vruchtbaarheid/ fertiliteit is algemeen en mogelijks niet van toepassing voor u. Elke patiënt is anders, maak daarom een afspraak voor individueel advies.