Is er een verband tussen PCOS en overgewicht? 


Er is een gekende associatie tussen obesitas en PCOS. Voor bepaalde types van PCOS is obesitas typisch, maar voor andere vormen juist niet. Obesitas, typisch viscerale obesitas (buikvet), frequent in obese en niet-obese vrouwen met PCOS, versterkt en verslechtert alle metabole en reproductieve resultaten van PCOS. Het verslechtert de insuline resistentie (o.a. door aanmaak van inflammatoire stoffen), wat de aanmaak van vet doet toenemen en de afbraak van vet vermindert.

Obesitas veroorzaakt ter hoogte van de thecacellen van de eierstokken een verhoogde gevoeligheid aan LH en door het opdrijven van de ovariele productie van mannelijk hormoon krijg je ovarieel hyperandrogenemie (te veel mannelijke hormonen in het boed).

Daarom zijn aanpassingen in levensstijl met betrekking tot gewichtsverlies en lichaamsbeweging zo belangrijke steunpalen van behandeling, meestal samen met medicatie. PCOS symptomen zullen vaak verbeteren bij 5 to 10% gewichtsverlies. Bij patienten met morbiede obesitas (BMI>40kg/m²) kan eerder 25% tot 50% gewichtsverlies noodzakelijk zijn, wat meestal enkel mogelijk is na bariatirische chirurgie.


Ga naar  andere vragen over PCOS


Bovenstaande informatie omtrent vruchtbaarheid/ fertiliteit is algemeen en mogelijks niet van toepassing voor u. Elke patiënt is anders, maak daarom  een afspraak voor individueel advies.